Lænd & Bækken
Lændesmerter
Lændesmerter er smerter i den nedre del af ryggen, strækkende fra nederste ribben til overkanten af balderne. Bækkenet fortsætter til overgangen mellem balle og lår.
Der kan være mange årsager til lændesmerter. Langt de fleste er det, man kalder uspecifikke lændesmerter. Smerterne kan opstå akut såsom et hold i ryggen, men de kan også blive kroniske, hvis de har stået på i mere end tre måneder.
Man kender ikke årsagen til uspecifikke lændesmerter eller hold i ryggen, men den mest sandsynlige forklaring er, at leddene i rygsøjlen ikke bevæger sig, kombineret med muskelspændinger i området.
Mange oplever, at lændesmerterne kommer i forbindelse med en pludselig bevægelse, et løft, overbelastninger eller en dårlig seng. I nogle tilfælde kan lændesmerterne også skyldes strukturelle forandringer i lænden, som for eksempel slidgigt.
Kiropraktoren kan gøre brug af manuelle teknikker, såsom bløddelsbehandling, stræk, manipulation, mobilisering og øvelser med henblik på at lindre dine symptomer og give dig en normal hverdag tilbage.
Iskiassmerter
Iskiassmerter refererer til smerte, der bevæger sig fra lænden gennem baller og ned i det ene eller begge ben og skyldes påvirkning af nerven til benet. Der kan være mange årsager til Iskiassmerter som for eksempel muskelspænding i lænd eller balde, eller betændelse ved nerven, en diskusprolaps eller en forsnævring af rygmarvskanalen.
Prolaps
En diskusprolaps er en udposning på en bruskskive mellem to lændehvirvler, som kan irritere nerverne, der går ud i benet. Kiropraktorer er specialister i ikke-operativ behandling af diskusprolaps i lænden. Derfor giver det offentlige et højt tilskud til et pakkeforløb, som består af en grundig førstegangsundersøgelse og tre faste statuskonsultationer. Derudover er der særligt tilskud til øvrige behandlinger i forløbet.
Kiropraktoren hjælper dig med smerterne, vejleder dig, holder øje med symptomer og faresignaler og er i kontakt med din læge under forløbet. Hvis det bliver nødvendigt, vil kiropraktoren henvise dig videre.
Stenose
Stenose er bensmerter, som opstår ved selv meget korte gåture. Med alderen ældes også ryggen, og det kan for nogle personer give for lidt plads i rygmarvskanalen. Dette påvirker nerverne, der går ned til benene og kaldes rygmarvsforsnævring eller spinalstenose.
Kiropraktorerne har stor viden om behandling og særlige tiltag for spinalstenose. De kan vejlede dig og er opmærksomme på faresignaler og symptomer. Derfor giver det offentlige et højt tilskud til et pakkeforløb, som består af en grundig førstegangsundersøgelse og to faste statuskonsultationer. Derudover er der et særligt tilskud til øvrige behandlinger i forløbet i op til et halvt år.
Lyskesmerter med udstråling til underliv
Lysken er området mellem din hofte, lår og mave, hvor nogle oplever, at smerterne kan stråle ned til underlivet. Der kan være flere årsager til lyskesmerter: smerterne kan være opstået akut i forbindelse med en skade eller forstrækning, men kan også komme snigende over længere tid grundet overbelastning. Sommetider kan smerterne være opstået grundet en problematik omkring lænden, hofteleddene eller bækkenleddene. Kiropraktoren vil gennem en grundig samtale og undersøgelse finde frem til årsagen bag dine smerter og tilrettelægge et relevant behandlingsforløb og give vejledning. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med røntgenundersøgelse for at finde frem til årsagen bag dine smerter. Røntgenundersøgelsen kan foretages på klinikken.
Halebenssmerter
Smerter i halebenet kan mærkes ved tryk direkte på halebenet, tryk på overgangen mellem haleben og korsben og tryk på bækkenleddene. Muskler og ledbånd omkring halebenet kan også være meget ømme, når man trykker på dem. Oftest forværres smerterne efter at siddet i længere tid, eller når man rejser sig fra siddende stilling. Der kan også være smerter ved at bukke sig forover eller når man går. Halebenssmerterne opstår oftest i forbindelse med et fald direkte på halebenet, hvilket kan medføre brud på halebenet. Smerterne kan opstå efter graviditet og fødsel eller pludseligt uden nogen kendt udløsende årsag.
Andre gange kan ledproblemer i lænden eller bækkenet give udstrålende smerter til haleben og baller. Kiropraktoren vil finde frem til årsagen bag halebenssmerterne og tilrettelægge den relevante behandling og vejledning til dig.
Ondt i lænden og hvad du kan gøre ved det
Ondt i lænden er meget almindeligt og noget som mange mennesker oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv. Lænderygsmerter kan skyldes forskellige årsager, og det er vigtigt at få undersøgt hvad der kan være forklarende årsag til dine smerter. Herunder ser vi nærmere på de forskellige årsager til smerter i lænden og hvordan du kan få hjælp til at lindre dem.
Lændesmerter kan være en udfordrende tilstand at håndtere, men med den rette behandling og vejledning kan du finde lindring og opnå forbedring af din livskvalitet.
Årsager til iskiassmerter
Iskiassmerter kan bruges som en bred betegnelse for lænderygsmerter med udstråling til balle og ben.
Det kan skyldes forskellige årsager såsom:
– Muskelspændinger i lænde- og ballemuskulaturen, som kan give smerter i både lænd og udstrålende smerter til benene.
– Diskusprolaps, som kan trykke på nerverne der kommer fra lænden, og løber videre ned i benene . Dette forårsager udstrålende smerte til benene.
– Stenose, en tilstand hvor rygmarvskanalen er forsnævret, hvilket kan forårsage et øget tryk på nerverne. Dette kan føre til smerter, der ikke kun er begrænset til lænden, men også kan stråle ned i benene. Dette kan give smerter under gang, som kan være meget begrænsende for aktivitet i dagligdagen.
– Irritation af selve iskiasnerven, som løber fra lænden gennem ballemusklerne og ned i benene.
Smerter i lænden med udstråling til balle og ben kan derfor være et symptom på flere underliggende årsager, hvilket kræver en grundig undersøgelse for at finde den rette behandling.
Forstå smerter i lænden og hvad der kan forårsage dem
Der kan være mange årsager til smerter i lænden. De fleste er det, man kalder uspecifikke lændesmerter. Man kender ikke årsagen til uspecifikke lænderygsmerter, men den mest sandsynlige forklaring er ledlåsninger (hold i ryggen) kombineret med muskelspændinger. Dette kan skyldes bl.a. overbelastninger, pludselige bevægelser eller fx et vrid i ryggen. Nogle gange kan smerter i lænden også være ledsaget af smerter i bækkenet. Dette kan skyldes en række faktorer, herunder lyskesmerter, der stråler ned til bækken og hofte. Lyskesmerter kan opstå fra en skade eller overbelastning og kan være forbundet med problemer i lænden, hofteleddene eller bækkenleddene. Når smerterne breder sig til bækken og hofter, kan det være et tegn på, at der er en kompleks problematik, som kræver grundig undersøgelse og behandling.
Hvordan smerter kan påvirke din hverdag
Smerter i lænden kan have stor indflydelse på hverdagen, arbejdsliv, fritidsliv og familieliv. Man kan føle sig meget begrænset i sin bevægelighed og oftest er nattesøvnen også påvirket grundet smerter. Sommetider kan man føle sig alene, rådvild og på bar bund ift. hvordan man skal forholde sig. Men du behøver ikke stå alene med dine smerter. En kiropraktor undersøger og udreder dig, for at finde frem til årsagen for dine smerter. De laver en specifik behandlingsplan for at lindre dine symptomer, forbedre din bevægelighed og vejleder dig i øvelser og hvordan du skal forholde dig i din hverdag.
Halebenssmerter og deres forbindelse til lændesmerter
Smerter i halebenet kan også være relateret til smerter i lænden. Halebenssmerter opstår ofte efter et fald eller skade, og kan forværres ved længere perioder i siddende stilling. Hvis du oplever både halebenssmerter og lændesmerter, kan det indikere en sammenhæng mellem de to områder, og en grundig vurdering af en kiropraktor kan være nødvendig for at bestemme den bedste behandlingsmetode.
Hvis du lider af smerter i lænden, kan Rygcenter Aarhus Nord tilbyde den nødvendige hjælp. Vores dygtige kiropraktorer og fysioterapeuter har specialiseret viden om behandling af lændesmerter, stenose, iskiassmerter, halebenssmerter og meget mere. Vi tilbyder et grundigt behandlingsforløb, der inkluderer manuelle teknikker og skræddersyede øvelser for at lindre dine smerter. Vi sørger for tæt kommunikation med egen læge og andre specialister for at sikre, at du får den bedst mulige behandling.
Vi glæder os til at byde dig velkommen og hjælpe dig. Kontakt os i dag for en konsultation og find ud af, hvordan vi kan hjælpe dig med dine smerter i lænd og bækken.