Chokbølgeterapi

Smerte i albue og arm

Chokbølgeterapi og chokbølgebehandling er en effektiv behandlingsmetode, vi kan bruge til mange symptomer.

Komprimeret luft udsætter det overbelastede væv for chokbølger, der reaktiverer helingsprocessen, hvorefter processen starter på ny i det beskadigede væv.

Hos Rygcenter Aarhus Nord har vi mange års succesfuld erfaring med chokbølgebehandling og chokbølgeterapi af blandt andet:

 • Hælspore - Fasciitis plantaris
 • Seneskedehindebetændelser – fx tennisalbue, golfalbue, musearm
 • Indeklemning af skuldersene - Impingement i skulderen
 • Skulderforkalkning, forkalkning i skulderen, Kalcifikation i skulderen
 • Achillessenebetændelse - Achilles tendinose
 • Løberknæ - Runner’s knee
 • Springerknæ - Jumper’s knee

Overordnet er chokbølgeterapi baseret på to forskellige metoder: Chok eller tryk

 • radierende trykbølger – RSWT, Radial Shockwave Therapy
 • fokuserende chokbølger – ESWT, Ekstracorporal Shockwave Therapy

Begge metoder tilfører det beskadigede væv en meget stor energimængde, der betyder, at symptomerne bliver reduceret væsentligt.

Radierende chokbølger

En type højenergiske chokbølger der afgives i serier med høj frekvens og derfor særdeles velegnet til behandling af større områder.

Radierende chokbølger frembringes mekanisk med et meget højt energiniveau, der bliver sendt ind det fokuserede område, vi skal behandle. Selve trykbølgen opstår ved, at trykluft med høj frekvens accelererer et projektil, der med høj hastighed rammer og omsætter energien til stempel, hvormed vi kan overføre energien til det beskadigede område.

Størsteparten chokbølgens energi til stemplet bliver absorberet ved berøring af huden og spreder sig derfra til vævet og musklen, hvor trykbølgen hurtigt aftager i styrke.

Fokuserede chokbølger

Fungerer ved at chokbølgen med stor kraft rammer ekstremt præcist inden for et meget begrænset område. Ved hjælp af lydbølger med høj energi, kan vi fokusere på at afsætte den primære energiudladning inden for den meget afgrænsede behandlingszone.

Gennemtrængningsevnen med fokuseret chokbølger er meget høj. Det betyder, vi kan sende et særdeles højt energiniveau til dybe strukturer helt ned til 10-12 cm afhængig af muskelvævets gennemtrængelighed.

Sådan

Studier viser dokumenteret effekt som øget blodcirkulation, lokalbedøvende effekt og forbedring af stofskiftecellernes kemiske processer med chokbølgeterapi.

Kort fortal stimulerer chok- og trykbølger via energitilførsel til vævet, en række af kroppens helingsprocesser og aktiverer og fremmer dermed kroppens egne helingsmekanismer.

Hastigheden på de kraftige trykbølger er gennem væske og muskelvæv knap 700 m/sek hvilket medfører meget lokal varmeudvikling samt mikroskader på celleniveau.

Ved at tilføre det beskadigede området den store mængde energi, opstår der øget gennemblødning i vævet, hvilket på sigt bevirker, at kroppen danner nye kar, der både øger stofskiftet og forbedrer blodets cirkulation.

Det er en særdeles positiv proces, der gentagende gange stimulerer kroppens egne processer til at hele og samtidig resulterer i at de brusk- og kalkaflejringer, der var årsag til smerten, bliver nedbrudt.

Drejer det sig om kroniske skader, kroppen ikke selv har været i stand til at hele af den ene eller andet årsag, vil energien fra chokbølgerne bogstaveligt føre skaden tilbage til det forstadie, hvor kroppen som udgangspunkt vil være mere behandlingsmodtagelig, hvorved man kan undgå den kroniske skade.

Som med alle andre skader vil det altid være en fordel at supplere chokbølgeterapi med en individuel og personlig plan til genoptræning.

Hvordan

Hos Rygcenter Aarhus Nord giver vi typisk op til 6 behandlinger med chokbølgeterapi, og varigheden pr. behandling er cirka et kvarter.

For at give kroppen optimale betingelser til helingsprocessen, indlægger vi en pause på 4-5 dage mellem hver behandling. Mange vil betegne selve behandlingen som smertefuld, men de fleste vil opleve de første tegn på markant forbedring efter et par behandlinger eller tre.

Vores behandling foregår ved at trykbølgeapparatet bliver placeret på huden over det lokale område, vi skal behandle. En serie på ca. 2500 chokbølger trænger ned i muskulaturen med en intensitet, der kan føles i intens – ikke mindst på grund af den markante slaglyd ved hver trykbølge.

Vi har stor erfaring med at kombinere ultralydsscanning med chokbølgeterapi. Dels kan vi påvise, om der er blevet dannet kalk i vævet og dels kan vi konstatere, hvor dybt i vævet skaden er opstået, så vi dermed er i stand til at ramme særdeles præcist.

Efter behandlingen, vil de fleste opleve følelsen smertelindring, umiddelbart allerede når de forlader vores klinik. Nogle timer efterbehandlingen vil der sandsynligvis opstå lidt rødme, uro og diffus ømhed omkring det behandlede område.

Indimellem kan der desuden opstå væskeansamling og i sjældne tilfælde blodansamlinger men chokbølgeterapi er på alle måder en sikker behandlingsmetode, der udelukkende kan medføre et fåtal af meget få lokale og forbigående bivirkninger.

Læs mere om sportsskader eller arbejdsskader.

Anmeldelse af chokbølgebehandling mod smerter grundede bøjede ribben.

Ankom til Rygcenter Aarhus Nord forpint af smerter grundet et par bøjede ribben. Fik chokbølgeterapi hos kiropraktor Iben Bækgaard. Efter 1 behandling var de voldsomme smerter halveret og jeg gik lettet derfra. Efter yderligere 2 behandlinger var smerterne nærmest væk. Lægen havde ellers sagt 5-6 uger med mange smerter, men med chokbølger tog det kun 1 1/2 uge.

Jeg kan varmt anbefale chokbølger mod bøjede ribben. Hurtig og effektiv virkning mod voldsomme smerter. NB: Kan også varmt anbefale Iben. Hun er faglig meget dygtig, sød og imødekommende.

// Julie

Vær god ved dig selv!

Få et kropscheck og brug behandling forebyggende.

Vi har overenskomst med den offentlige sygesikring og Sygeforsikring DanmarkBestil en tid hos Rygcenter Aarhus Nord 86 16 89 99

 

 

Vi er specialister i:

 • Akutte og kroniske skader
 • Nakke, ryg og lændesmerter
 • Iskias
 • Piskesmæld og trafikskader
 • Skulderskader
 • Hovedpine og migræne af spændingstype
 • Diskusprotution
 • Sportsskader - herunder ekstremitetsskader